FrNed

kurk, werelduniek

Kurk wordt gemaakt van de bast van de kurkeik, Quercus Suber L. Deze unieke boom – 30 miljoen jaar oud – groeit in 7 landen van het Westers Middellandse Zeegebied: Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië, Marokko, Algerije en Tunesië. Met 32% van ’s werelds kurkeikwouden en 52% van de totale kurkproductie is Portugal absolute koploper.

De uitgestrekte kurkeikwouden – montado’s – zijn onmisbaar voor onze planeet en vormen een werelduniek ecosysteem. Niet alleen ecologisch maar ook economisch en sociaal gezien draagt het oogsten van kurk (elke negen jaar) sterk bij tot een duurzame ontwikkeling van de landelijke mediterrane gebieden.

Kurkeiken vormen een natuurlijke dam tegen de oprukkende verwoestijning. Ook beschermen ze de biodiversiteit als thuishaven voor heel wat unieke of bedreigde diersoorten, zoals de Iberische lynx en de Keizerarend. Ruim de helft van alle flora die het Middellandse Zeegebied rijk is – zo’n 15.000 tot 25.000 plantensoorten – is terug te vinden in de Portugese kurkeikwouden.

Verder speelt kurk een belangrijke rol in het vasthouden van CO2, die anders zou bijdragen tot opwarming van de aarde. Geschat wordt dat de Portugese montado’s verantwoordelijk zijn voor de retentie van 5% van de jaarlijkse CO2-uitstoot van het land, wat ruim 4,8 miljoen ton per jaar vertegenwoordigt. Als volledig recycleerbaar en herbruikbaar materiaal is kurk een meer dan nobel natuurproduct.